Het werken met panorama's is een inzichtgevend. Belangrijk element is het visueel maken van hetgeen waar men mee bezig is of aan wil werken. Door het visueel maken van de situatie worden intuïtieve processen geactiveerd en patronen duidelijk die men in woorden vaak niet goed kan benoemen. Zodra ze zichtbaar worden gaat men ook begrijpen wat er speelt dat men rationeel niet altijd erkent. Er komen nieuwe inzichten.

De meest gebruikte vorm is het werken met een zandbak en de figuren uit de kast die hiernaast is weergegeven. Men wordt uitgenodigd de situatie waaraan men wil werken symbolisch weer te geven met behulp van de figuren. Dit lijkt eerst vreemd maar doorgaans blijkt dit een van de meest waardevolle onderdelen van de hulpverlening te zijn en wordt dit bij de evaluatie aan het einde van de hulp altijd als een belangrijk onderdeel genoemd. Zie ook wat cliënten zelf hierover zeggen bij zandbakken. Regelmatig komen cliënten terug als ze weer in een ingewikkelde situatie  terecht komen om deze te ontrafelen door weer een bak te maken.

Er is ook een variant waarin de situatie met behulp van kaarten met afbeeldingen wordt weergegeven. Dit geeft soms meer houvast. Voor meer informatie ga naar 'therapeutische kaarten'.

Een sessie waarin hiermee gewerkt wordt duurt doorgaans ongeveer een uur.

Aanmelden via het contactformulier of via 06-12126453